Agenda

Call for Papers: Nederlandse liedcultuur 2013

In augustus 2013 gaat het jaarlijkse congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw over Nederlandse liedcultuur. In samenwerking met het Meertens Instituut en de Koninklijke Bibliotheek zal in de loop van 2012 een Call for Papers worden opgesteld die oproept die liedcultuur vanuit vele disciplines en vraagstellingen te bekijken rond thema’s als: held, oorlog, emoties & recreatie, afscheiding van verschillende religieuze groepen, jongerencultuur, methoden van onderzoek in lieddatabases en taalkundige invalshoeken. In de loop van 2012 zal een eerste versie van de website van het Dutch Songs On Line project (NWO, Louis Grijp, Martine de Bruin, René van Stipriaan, Dieuwke van der Poel, Els Stronks) beschikbaar komen zodat sprekers een groot corpus met volledige doorzoekbare liedteksten kunnen raadplegen.

Symposium alba amicorum

Najaar 2012
Radboud Universiteit Nijmegen
Nadere informatie volgt.

Vrienden vereend. Over alba amicorum in de UB Leiden

Datum: donderdag 9 februari, om 15.00 uur
Plaats: Grote Vergaderzaal, UB Leiden, Witte Singel 27, Leiden.

Het vriendenboek ontstond in de zestiende eeuw in universitaire kringen. Hoogleraren en studenten legden een album aan waarin bevriende collega’s en medestudenten desgevraagd een geleerde bijdrage als aandenken noteerden. Adellijke vrienden plaatsten ook wel geschilderde wapens, kunstzinnige vrienden soms fraaie tekeningen. Alba zijn vooral vervaardigd in twee bloeiperioden: ca. 1570-1620 en 1750-1800. De Leidse universiteit blijkt voor de verbreiding van het fenomeen binnen Nederland van groot belang te zijn geweest.
Alba vormen tevens een rijke bron voor cultuurhistorisch onderzoek. Ze informeren ons over sociale netwerken, literaire modes, ideeën over vriendschap en nog veel meer. Daarom probeert de UB Leiden haar verzameling (thans ruim honderd alba) nog steeds aan te vullen. Deze verzameling staat centraal in de bijdragen van vier sprekers:

• Kees Thomassen en Chris Heesakkers — al vele jaren actief op dit terrein en o.m. samenstellers van de database Alba amicorum in de Nederlanden — bespreken ieder een selectie van alba uit een van de bloeiperioden.
• Kees Smit, kenner van de Utrechtse advocaat en historicus Arnoldus Buchelius (1565-1641) presenteert diens Leidse album, dat nu ook online beschikbaar is.
• André Bouwman, conservator Westerse handschriften, gaat na hoe de Leidse albaverzameling in de loop der jaren is opgebouwd en introduceert een kleine tentoonstelling met 25 alba in de Leeszaal Bijzonder Collecties.

Wilt u de themamiddag bijwonen? U kunt zich vóór 2 februari 2012 aanmelden, via email of telefonisch via het secretariaat (tel: 071-527 2832), onder vermelding van “Vrienden vereend”.
Programma ‘Vrienden vereend’ op donderdag 9 februari:

15.00-15.15 Opening en inleiding
15.15-15.45 Lezing Chris Heesakkers (alba 1570-1620)
15.45-16.15 Lezing Kees Thomassen (alba 1750-1800)
16.15-16.40 Lezing Kees Smit (album Buchelius)
16.40-17.00 Lezing André Bouwman (albaverzameling UB Leiden)
17.00-18.00 Borrel + tentoonstelling van alba in de Leeszaal Bijzondere Collecties
18.00 Sluiting

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s