Projectgroep alba amicorum zoekt donateurs

Meisjes die pas hebben leren schrijven, krijgen een poëziealbum voor hun verjaardag om daarin versjes te verzamelen van ouders, broertjes en zusjes, ooms en tantes, vriendinnetjes (en een enkel vriendje). Het poëziealbum – en hedendaagse virtuele sociale media als Facebook – kennen een verre voorloper in het zestiende-eeuwse vrouwenalbum dat in adellijke kringen geliefd was. Jonge adellijke vrouwen uit het oosten van Nederland en uit het Rijnland begonnen rond het midden van de zestiende eeuw op grote schaal met het bijhouden van een boek waarin ze hun familie en vrienden die op bezoek kwamen, inscripties lieten noteren, maar vaak ook liederen en gedichten. Vaak noteerden ze zelf ook bijdragen.
Het Overijssels liedboek is een van de vroegst bekende vrouwenalba en meteen ook een van de uitvoerigste. Het is bijzonder omdat het niet alleen veel liederen bevat, maar bovendien rijk is geïllustreerd.

Album van Margaretha Haghen. De inscripties zijn o.a. geschreven op een avond in februari 1564

De alba zijn belangrijke cultuurhistorische bronnen, omdat ze inzicht geven in het sociale leven van de adel in een periode die heel belangrijk was voor de Nederlanden: de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, het ontstaan van de Republiek.

De vrouwenalba zijn, zelfs voor kenners, lastig om te lezen: de handschriften zijn vaak onduidelijk. Er is een onderzoeksgroep rondom deze bijzondere een waardevolle bronnen opgericht met daarin vertegenwoordigers van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hoge Raad van Adel, de Koninklijke Bibliotheek, het Gelders Archief en de Van Batenborch Stichting. Zij hebben het gezamenlijke doel diverse alba te ontcijferen en hun netwerk in kaart te brengen. Alle betrokken instanties zijn het eens: de vrouwenalba moeten voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt en daarmee ook voor andere geïnteresseerden beschikbaar komen voor onderzoek. De projectgroep wil de alba ontsluiten via deze website waarop facsimile’s van albumpagina’s komen te staan met transcripties en toelichtingen. Dit is de basis voor verder onderzoek. Voor het onderzoek naar en het ontsluiten van de alba is echter geld nodig.

Alle donaties welkom!

De projectgroep is daarom op zoek naar donateurs voor haar Stichting alba amicorum. Voor het publieksvriendelijke deel van het vrouwenalbaproject willen wij via crowdfunding de financiering rond krijgen. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan het onderzoek, kan geld doneren aan de Stichting Alba Amicorum om de verwezenlijking van het project mogelijk te maken.
Alle donaties die de ontsluiting van de alba dichterbij kunnen brengen, zijn welkom. Als donateur ontvangt u een nieuwsbrief omtrent alle projectzaken en een uitnodiging voor een symposium dat dit najaar georganiseerd zal worden. In de toekomst zullen nog verschillende andere activiteiten voor donateurs georganiseerd worden. Deze zullen verschijnen in de agenda.

Als u de projectgroep wilt ondersteunen, kunt u zich aanmelden door een bericht te sturen naar info@alba-amicorum.nl onder vermelding van ‘ondersteuning alba’. Wij sturen u dan nadere informatie.

Te zijner tijd, als we facsimile’s hebben kunnen realiseren, kunt u via deze site ook nog een praktische bijdrage leveren aan lopend onderzoek door het transcriberen van (delen van) pagina’s uit verschillende alba. Deze zullen verschijnen onder transcripties waar nu enkele voorbeelden uit het liedboek van Anna Steyn te zien zijn. Onder onderzoeksverslagen zullen onderzoekers uit de projectgroep wekelijks berichten over hun eigen onderzoek.

Advertenties

2 gedachten over “Projectgroep alba amicorum zoekt donateurs

  1. Maak het makkelijker om geld te doneren, door het mogelijk te maken dat mensen via Paypal en Ideal direct kunnen doneren. Het rekeningnummer van de stichting is het minste dat je op moet nemen. Succes met fondsen werven.

    • Dankjewel voor de tip, Henny! Ik bouw de site zelf en ben niet heel technisch. Zo’n Paypal-link is een heel goed idee. Ik ga uitzoeken hoe dat moet!

      Vriendelijke groet,
      Sophie Reinders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s